Een bijeenkomst met andere mantelzorgers, iets voor jou?

Willy (65) is mantelzorger en neemt al meer dan een jaar deel aan de maandelijkse mantelzorgbijeenkomsten in het lokaal dienstencentrum Wibier van het OCMW-Gent. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen hij en de andere deelnemers meer info over onderwerpen zoals waar en hoe je financiële tegemoetkomingen aanvraagt, hoe je jouw draagkracht kan vergroten, wat er komt kijken bij zorgplanning, … Ze komen steeds samen met een kleine en vertrouwde groep mantelzorgers. De deelnemers zijn vaste ‘klanten’ en ze kennen elkaar intussen goed.

Willy: “Het is niet altijd gemakkelijk om iemand te vinden met wie je over mantelzorg kan praten. In deze groep kan ik babbelen met mensen met gelijkaardige ervaringen en vragen.”

Kan je iets meer zeggen over je mantelzorgsituatie? Voor wie zorg je?

“Ik zorg al meer dan 7 jaar voor mijn moeder (93). Ik doe dit niet alleen, maar samen met mijn broers. Ik woon van alle broers het dichtste bij haar. Mijn moeder heeft lang haar plan kunnen trekken. Ook na het overlijden van mijn vader in 2012 is ze lang alleen blijven wonen, maar op een gegeven moment lukte dat toch niet meer. Ze heeft dementie en ze is niet meer zo mobiel. Sinds vorig jaar oktober verblijft ze in een woonzorgcentrum. Als mantelzorger zit onze taak er daarmee niet op. Wij doen haar was, we springen regelmatig binnen en nemen haar wekelijks in het weekend mee op uitstapjes.”

Hoe heb je de mantelzorgbijeenkomsten ontdekt?

“Ik heb veel aan de maatschappelijk werker van het lokaal dienstencentrum, Jenny Verstraeten. Ze hielp me al eerder met advies. Zo geeft ze me een overzicht van allerlei opties. Ze is zelfs in gesprek gegaan met mijn moeder over de mantelzorgsituatie. Op een gegeven moment vroeg Jenny me of ik eigenlijk eens geen behoefte had om te praten. Het is niet makkelijk om je hart te luchten als mantelzorger, vind ik. In deze bijeenkomsten gaat dat gemakkelijker want je voelt je meer begrepen.”

Wat vind je interessant aan de bijeenkomsten met mantelzorgers?

“Je weet altijd nadien waar je terecht kan. Liliana (de vormingsmedewerker nvdr.) geeft duidelijke uitleg en brengt altijd interessante brochures mee. Je weet als mantelzorger vaak niet wat er allemaal bestaat of waar je ergens voor moet zijn. Daarnaast zit je in een groep van mensen die elkaar goed begrijpen. Buitenstaanders begrijpen niet altijd wat je meemaakt. Hier durf ik ook meer een vraag te stellen.”

Zou je het andere mantelzorgers aanraden?

“Ja, want je pikt altijd wel iets op. Elke mantelzorgsituatie is anders. Niet iedereen in de groep zorgt voor zijn moeder zoals ik. Er zijn bijvoorbeeld ook mensen bij die voor hun partner zorgen. Dan hoor je ook eens hun kant van het verhaal. Je ontdekt hoe zij iets aanpakken en zo kom je thuis met een aantal nieuwe ideeën. Bovendien verandert je eigen situatie voortdurend. Bij een nieuwe situatie kan ik in de groep ook steeds terecht met je vragen of bedenkingen. Ik heb het ook aangeraden aan mijn familie om eens mee te komen zodat we thuis allemaal geïnformeerd zijn.”

Wat is volgens jou de kracht van mantelzorgers?

“Er kunnen zijn voor die persoon. Dat je dingen kan doen voor iemand die het zelf niet meer zo goed kan of weet. Mijn moeder beseft bijvoorbeeld niet wanneer het etenstijd is of wanneer ze verse kleren nodig heeft. Wij zijn er voor haar. Dat is de kracht dat je hebt als mantelzorger.”

Meer weten?

Meer artikels

Jong, en mantelzorger

2 oktober 2023

Jonge mantelzorgers: Jongeren onder de 25 jaar die zorgen voor een dierbare zoals een broer of zus met een beperking,…

Wetsvoorstel over mantelzorgverlof

5 april 2017

Op 03/04/2019 is er een wetsvoorstel voor een mantelzorgstatuut goedgekeurd in commissie sociale zaken. Als het door de kamer geraakt...

Een boek lezen, 100 % coronaproof

4 juni 2020

Wat het effect is van ‘boeken lezen’, is persoonlijk. Maar over het algemeen kan gesteld worden dat boeken, verhalen en…