Moet ik een attest aanvragen?

Je kan geen certificaat of attest aanvragen om te bewijzen dat je mantelzorger bent. Vanaf 1 oktober 2019 is er wel sprake van een mantelzorgstatuut: de uitvoering en de voorwaarden liggen nog niet helemaal vast. Lees het laatste nieuws via onze nieuwspagina.

Daarnaast kan je als mantelzorger:

  • Je laten registeren bij je zorgkas als mantelzorger. Voorlopig is dit enkel een administratieve procedure en is er geen rechtstreeks voordeel aan je registratie.
  • Ten slotte, kan je een opleiding volgen bij een verpleegkundige voor medische B-handelingen uit te voeren. Een verpleegkundige leidt je dan op en gaat na of je de medische techniek onder de knie hebt. Nadien krijg je een mantelzorgattest om te bewijzen dat je medische B-handelingen mag uitvoeren. Medische B-handelingen zijn bepaalde verpleegkundige technieken zoals inspuitingen, sondevoeding, wondverzorging, stomaverzorging, steunkousen… Je komt in aanmerking voor zo een opleiding wanneer je niet betaald wordt voor de zorg die je verleent, je iemand bent uit de naaste omgeving van de zorgvrager en wanneer je de toestemming hebt om deze handeling uit te voeren.

Voor zorgvrager en mantelzorger bestaan er verschillende premies. Elke premie heeft zijn eigen voorwaarden en aanvraagprocedures.

Meer weten?

Andere vragen

Wat is een kortverblijf? Karen, medewerker van een kortverblijf, licht toe.

Lees meer

Welk soort verlof kan je aanvragen als mantelzorger?

Lees meer

Wat als zelfstandig wonen niet meer lukt?

Heb je meldingsplicht of gunningsplicht voor een kangoeroewoning of zorgwoning. Vind een erkende lijst van serviceflats. Advies voor woningaanpassingen en...

Lees meer

Waar vind ik tijdelijk opvang voor de persoon voor wie ik zorg?

Via een kortverblijf of een dag- en verzorgingscentrum vind je tijdelijk opvang voor de persoon voor wie je zorgt.

Lees meer

Wanneer ben ik mantelzorger?

Vanaf wanneer ben je mantelzorger? Is vrijwilligerswerk mantelzorg?

Lees meer

Heb ik of mijn zorgvrager recht op een premie?

Lees meer

Heb ik of mijn zorgvrager recht op een tegemoetkoming bij mobiliteitshulpmiddelen?

Vanaf wanneer heb je recht op een tegemoetkoming bij mobiliteitshulpmiddelen?

Lees meer