Wat als zelfstandig wonen niet meer lukt?

Ieder van ons heeft graag zijn eigen stekje. Maar wat als het niet meer lukt om voor jezelf te zorgen?

Je hebt verschillende opties:

Aanpassingen aan je woning

Dankzij hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld handgrepen in het toilet, de installatie van een traplift of de aanpassing van een doucheruimte vergroot je het comfort van je woning.

Onze tips

Kangoeroe- of zorgwoning

In een kangoeroe- of zorgwoning leef je als ouder koppel of alleenstaande in hetzelfde huis met een jong gezin. Meestal woon je elk in een afzonderlijk deel, soms met een aparte ingang.

Onze tips

Serviceflats of assistentiewoningen

Deze woningen zijn aangepast en hulp is nooit veraf. Je hebt inspraak en autonomie. De omkadering is afgestemd op je veiligheid en comfort.

Onze tips

Woonzorgcentra

Een woonzorgcentrum (rusthuis) is de meest bekende woonvorm voor ouderen. Het woonzorgcentrum helpt de bewoners door maaltijden, verzorging en medische hulp te voorzien. Een multidisciplinair team van professionals staat 24/7 klaar voor de bewoners. Daarnaast is er animatie, beweging, psychosociale begeleiding, …

Onze tips

  • Voor deze woonvorm zijn er meer aanvragen dan plaatsen. Er zijn centra die duurder zijn dan andere of die andere diensten aanbieden. Het is dus belangrijk om je goed te informeren vooraleer je in te schrijven op een wachtlijst.
  • Informeer je over de bepaling van de dagprijs bij een ouderenvoorziening.

Meer weten?

Andere vragen